Hur vi kom fram till beslutet att bygga hus

När en familj kommer fram till beslutet att bygga hus så ligger det en lång, spännande och krokig väg framför dem. Så var det i alla fall för oss! Det är otroligt många detaljer som behöver tänkas över. Det är ofantligt många beslut som behöver tas. Det är inte lätt att veta hur man bör tänka, inte lätt att veta vad som ska prioriteras och vad som bör läggas åt sidan tills vidare. Men det finns några få saker som bara måste ligga i framkanten när det kommer till beslut som har att göra med att bygga hus.

För det första så måste ni tänka långsiktigt. Att bygga hus är ett val som ni förmodligen bara kommer att ta en gång i era liv. Det är kanske ert livsprojekt som ni påbörjat. Därför är det viktigt att försöka se in i framtiden och bygga ett hus som kommer att vara så bra som möjligt för familjen både nu och om 10-15 år. Det är många gånger svårt, men inte omöjligt. Dessutom är det ingenting som antingen går fel eller går rätt, utan ju mer ni tänker på framtiden när ni beslutar detaljer kring husbygget så blir det bättre. Allt ifrån storlek på huset, antal rum, var huset ska byggas, hur designen av utsidan och insidan av huset ska se ut och mycket annat är att ta i beaktning.

 Vårt tv-rum

Vårt mysiga tv-rum med öppen planlösning

En annan sak som från början är bra att ha klarhet i är ekonomin. Innan ni börjar titta på hus ni kan tänka er att bygga så behöver ni ha en tydlig förståelse kring hur mycket husbygget får kosta. Det är så tråkigt att behöva ångra ett beslut på grund av att man inte tänkt kring de ekonomiska bitarna länge nog. Ha också en relativt stor marginal när det kommer till budgeten. Det kostar nästan alltid lite mer än vad man från början räknat med. Vi kontaktade vår bank SEB där vi fick den hjälp vi behövde och sen var det igång

Och sen kommer alla små detaljer alltifrån inredning till golv till färgskalor till kakel och hemelektronik. Eftersom vi ville göra det mesta själva så använde vi svenskt trä och byggde mycket själv. Vi blev rekommenderade att använda limfog så mycket av vår inredning och interiör är gjort med just den typen av trä. Här kan vi tacka Nissabo nere i Broaryd för ett exemplariskt arbete och en god service.

Ni som följer den här bloggen vet att det kommer handla mycket om vårt husbygge. Så håll utkik framöver för inspiration och kanske ett och annat råd!

//Jonas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *