Hur kommer framtiden att se ut?

Jag gillar att spekulera i framtiden. Det är kittlande att tänka kring hur saker och ting kommer att se ut och fungera om 10 eller 20 år. Jag gillar att tänka kring den tekniska utvecklingen eftersom den går snabbare och snabbare för varje år. Skillnaden för 10 år sedan är mycket större än skillnaden mellan de föregående 10 åren. Därför är det spännande tycker jag!

Något som känns som Sci-Fi enligt mig men som enligt alla beräkningar kommer att vara verklighet inom några få år är självkörande bilar. Detta är helt otroligt att tänka på. Hur kommer det att bli rent praktiskt? Kommer folk att äga bilarna eller kommer man att hyra bilarna? Kommer man att dela på ägandet av bilar eller kommer man inte att äga någon bil överhuvudtaget? Kommer det att innebära mindre bilar på vägarna eller kommer det att bli fler bilar på vägarna eftersom många kommer köra tomma? Många frågor finns naturligtvis vilket gör det spännande att tänka på. En av de svåraste aspekterna att lösa är naturligtvis säkerheten. En maskin är mycket bättre än en människa på att köra bil. Med hjälp av kameror och rörelsedetektorer så hade vägar fulla av självkörande bilar att innebära mycket färre olyckor än som det är nu. Men problemet är ju att de självkörande bilarna behöver fungera tillsammans med vanliga bilar som människor kör. Det senaste jag läste handlade om just detta. Om det inte fanns några som körde bilar så hade de självkörande bilarna kunnat börja användas inom några månader, men problemet är alltså integrationen mellan självkörande bilar och vanliga bilar körda av människor.

En annan spännande utveckling är bostadsmarknaden. Hur kommer den att fungera i framtiden? Varför äger man egentligen sin bostad? Jag kan tänka mig att man i framtiden istället för att äga ett hus eller en lägenhet hyr på flera olika ställen, kanske i flera olika länder. Det blir ju billigare och billigare att resa dessutom, och med fler och fler jobb som går att sköta hemifrån skulle en sådan utveckling inte vara konstig alls enligt mig.

En sak är säker i alla fall, jag kommer bli gammal, rynkig och gråhårig. Men det e väll bara att acceptera att man aldrig kommer bli 20 igen. (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *