När är det OK att lagen toppas?

Jag har funderat lite på det här med att toppa sportlag för lag av yngre spelare. Eftersom jag har barn, och som barn spelade fotboll, så förstår jag problematiken och svårigheterna i ämnet. För er som inte är bekanta med ordet ”toppa” så betyder det att de som är bäst på olika positioner i ett lag får spela mest. Det som görs på vuxen nivå inom sporten alltså. Det finns hundra olika åsikter kring detta och jag tänkte här presentera mina tankar kring ämnet, och jag kommer att använda mig av fotboll som sport även om det handlar om all sorts sport egentligen.

fotbollar

Sverige är relativt försiktiga med att toppa. Föreningslivet är starkt och i mångt och mycket så sker inte speciellt mycket toppning i sporter när det kommer till barn, i alla fall inte om man jämför med övriga Europa eller USA. Poängen med detta är glasklart. Barn spelar fotboll för att ha kul med sina kompisar. Om de som inte är tillräckligt bra får spela mycket mer sällan så förstörs hela poängen med föreningen. Barn växer i olika takt rent fysiskt och utvecklas rent psykiskt i olika hastigheter. Därför blir det orättvist att vissa får spela mer än andra, bara för att det är större chans att laget vinner matchen. Dessutom kan man missa en potentiell naturbegåvning på grund av att vissa inte får spela. När de kommer ikapp i utvecklingen så kanske de är de riktiga stjärnorna.

På samma sätt är det orättvist för de barn som har en begåvning i fotboll att inte ha möjlighet att utvecklas i bra takt. I Sverige finns en stark känsla av att alla ska ha samma möjligheter och samma tillgång till saker och ting. Om ett barn har stor begåvning och har möjlighet att gå långt inom fotboll så kan man tycka att barnet borde få spela så mycket som möjligt på sin position. De barn som bara spelar för att ha roligt med kompisar kanske inte borde få samma möjligheter? Det gäller att hitta en balansgång som inte förhindrar potentiella fotbollsstjärnor att slockna tidigt men som samtidigt inte ruckar på det fantastiska föreningslivets Sverige där alla barn ska kunna spela fotboll och ha roligt med kompisarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *