Spara Pengar – Varje månad

Som småbarnsförälder kan det ibland kännas som att man vänder på varenda krona. Om man jämför livet innan graviditeten med livet efter förlossningen rent ekonomiskt så är det naturligtvis mindre pengar över numera. Det kostar verkligen att ha barn. Letar man efter siffror kring hur mycket det kostar så hittar man ofta en siffra som ligger på ungefär 1,5 miljoner kronor fram till att barnet fyller 19 år. Föräldraledighet, större bil, större hus, försäkringar, mat och mycket annat är sådant som gör att kostnaden brukar stiga till 1,5 miljoner.

Men bara för att man får barn så betyder inte det att man ska sluta spara. Snarare tvärt om, i alla fall om du frågar mig. När du har fått barn har du faktiskt en alldeles utmärkt anledning till att spara pengar. Du har ett långsiktigt mål som är lika tydligt som självklart. Vill du hjälpa dina barn när de blir myndiga med körkort, lägenhet eller något annat de kanske kommer behöver hjälp med så är det en väldigt bra idé att börja månadsspara. När man månadssparar så sparar man kontinuerligt och sakta, en mindre summa pengar som varje månad växer. På 18 år blir det en stor summa pengar trots att du kanske bara sparar 1000-2000 kronor varje månad. Om du spara 2000 kronor i månaden blir det utan ränta 432 000 kronor på ditt barns 18-årsdag. Om du dessutom sparar pengarna på börsen och räknar med att ha en klassisk utveckling på dem, på ungefär 7 % årligen, så kommer det att på 18-årsdagen vara så mycket som 846 600 kronor. Det är ingen dålig summa från att ha spara enbart 2000 kronor i månaden.

Det bästa tipset för att lyckas spara varje månad i så många år är att starta ett automatisk sparande. Det är vad jag har gjort och det som kommer göra att jag aldrig slutar spara. Med ett automatisk sparande så sker sparande direkt när min lön kommer in. Detta gör att jag inte kan använda pengarna till något annat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *