Tips för stänkskydd till kök

I ett vanligt kök så skvätter, eller i alla fall stänks det en hel del vätskor. För att skydda väggen, både bakom diskhon, men även i andra delar av köket bör man ha någon sorts stänkskydd. En vanlig uppfattning är att det enda alternativet för stänkskydd i kök är att kakla väggen bakom. Att kakla är idag det vanligaste alternativet när det kommer till stänkskydd i kök. Kanske tack vare att det för många tros vara det enda alternativet. Men om man tänker på vad stänkskydd i kök har för roll, så blir det snart klart att det finns andra, mycket effektiva alternativ.

 

Ett stänkskydd i köket har som uppgift att skydda väggen bakom från vätskor, och i det skydda huset från fuktskador och andra angrepp. Ur denna synpunkten finns det många andra metoder och material är just kakel som fungerar fint. Och inte bara att de fungerar, i vissa fall kan de till och med vara bättre än kakel. Hur då tänker du? Jo, kakel som stänkskydd i kök begränsas i sin effektivitet utav de fogar som man har. I fogarna kan det komma in smuts och de kan vara svåra att hålla rena, detta gör att de samlar på sig smuts och det blir varken snyggt eller effektivt som skydd.

 

Så vilka andra material finns?

 

Ett material som blir allt vanligare, skyddar bra och är snyggt, det är glas. En glasskiva bakom diskbänken skyddar bra genom att den inte släpper igenom någon fukt, är lätt att hålla ren och ser mycket bra ut.

 

Ett annat alternativ är rostfritt stål. Tack vare att industrilooken har blivit alltmer populär gör det att ett så pass effektivt material som rostfritt stål kan vara både snyggt och affektivt som stänkskydd i kök.

 

En lite ovanligare lösning är att ha glasemalj. Förr användes glasemalj mycket till badkar och handfat, just för att det var effektivt mot vätskor. Man kan få finishen på glasemaljen i många olika varianter, matt som blank och med bilder om man nu skulle vilja det.

 

Sist har man möjligheten att låta bänkskivan gå upp på väggen bakom diskhon. Många material på bänkskivor funkar bra som stänkskydd i kök, och blir då en naturlig fortsättning på bänken. Bra att tänka på är att vissa bänkskivor så som marmor är väldigt tunga och kan behövas fästas bättre för att vara kvar.

 

Det finns alltså väldigt många olika alternativ för stänkskydd till köket, bara fantasin kan sätta stopp.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *